> Een andere woning kopen

U bent reeds in het bezit van een eigen koopwoning en u wilt graag doorstromen naar een andere koopwoning.

In dat geval is het belangrijk dat u goed geadviseerd wordt over de extra aandachtspunten die komen kijken bij het doorstromen naar een andere woning. Denk bijvoorbeeld aan het belang van de aangifte Inkomstenbelasting 2012 of uw pensioeninkomen als de hypotheek doorloopt nadat u met pensioen gaat.

Aangifte inkomstenbelasting 2012

Had u al een hypotheek op 31 december 2012? Dan gaat de geldverstrekker ook vragen om de aangifte inkomstenbelasting van 2012. Indien u de aangifte niet meer heeft, kunt u deze opvragen bij de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat het weken kan duren tot ze het overzicht sturen.

Op 1 januari 2013 is er een sterke beperking van de hypotheekrenteaftrek doorgevoerd. Nieuw gesloten hypotheken moeten vanaf deze datum een periodieke aflossing bevatten. Deze moet minimaal annuïtair zijn. Er zijn twee hypotheekvormen die hieraan voldoen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Vóór 2013 kon u een hypotheekvorm kiezen waarin de aflossing werd doorgeschoven naar de einddatum van de hypotheek. Het was zelfs mogelijk om de hypotheek helemaal niet af te lossen. Deze hypotheekvormen kunnen niet meer nieuw worden afgesloten, tenminste als u gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Overgangsregeling voor hypotheken die op 31 december 2012 al bestonden?

Hypotheken van vóór 2013 vallen binnen de overgangsregeling. Ondanks dat er niet wordt voldaan aan de eisen die vanaf 2013 gelden, is er recht op hypotheekrenteaftrek. Enkele veel voorkomende hypotheken waar dit voor geldt zijn bijvoorbeeld de (bank)spaarhypotheek, de beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Bij het kopen van een ander huis kunnen de oude hypotheekvormen ook meegenomen worden. Wel maximaal voor het huidige hypotheekbedrag. Heeft u bijvoorbeeld nu 50.000 euro aflossingsvrij? Dan mag u in een nieuwe hypotheek ook weer 50.000 euro aflossingsvrij laten.

Waarom wordt er gevraagd om de aangifte inkomstenbelasting van 2012?

Uit de aangifte blijkt dat u een hypotheekschuld had vóór 2013 en hoe hoog de hypotheekschuld was in 2012. Voor dit bedrag geldt het overgangsrecht. De geldverstrekker moet deze opgave hebben, anders kan de hypotheek niet verstrekt worden. De aangifte van 2014 en 2015 heeft u waarschijnlijk nog wel ergens in een map, maar heeft u de overzichten van 2012 ook nog? En waar liggen ze?

Ook als u op korte termijn geen verhuisplannen heeft, kan het verstandig zijn om de aangifte inkomstenbelasting over 2012 op te vragen. Vanaf 2020 kunt u namelijk geen kopie meer opvragen. Ze bewaren uw gegevens maar zeven jaar.

Bent u al huiseigenaar en heeft u een nieuwe droomwoning gezien? Neem dan nu contact op met Zorgeloos Wonen. Wij kunnen u perfect begeleiden bij een zorgeloze overstap naar uw nieuwe woning.

Meer weten?

In onze dienstverleningsdocument vindt
u belangrijke informatie over dit onderwerp